granica ciagu podpowiedz!
Łuki: Witam mam problem nie moge sobie przypomniec sposobu na to zadanko prosze o podpowiedz:
lim n→∞ √n2 + 4n + 1 − √n2 + 2n
18 paź 13:45
Godzio:
| | n2 + 4n + 1 − n2 − 2n | |
√n2 + 4n + 1 − √n2 + 2n = |
| = |
| | √n2 + 4n + 1 + √n2 + 2n | |
korzystasz ze wzoru (a − b)(a + b) = a
2 − b
2
18 paź 13:49
Łuki: ok dzięki, a z tym to jak można byc machnąć? √n+6√n+1 − √n
18 paź 13:57
Godzio:
√n + 1 czy √n jest w pierwszym ?
18 paź 14:03
Łuki: √n samo n
18 paź 14:04
Godzio:
| | n + 6√n + 1 − n | |
√n + 6√n + 1 − √n = |
| = |
| | √n + 6√n + 1 + √n | |
| 6√n + 1 | |
| |
| √n + 6√n + 1 + √n | |
| | 6√n + 1 | |
limn−>∞ |
| = |
| | √n + 6√n + 1 + √n | |
| | | | 6 | |
limn−>∞ |
| = |
| = 3 |
| | √1 + 6√n + 1n + √1 | | 2 | |
18 paź 14:09
Łuki: dzieki

pozdrawiam
18 paź 14:10