o co chodzi?
ja: Dla pewnej liczby x prawdziwy jest wzór |2x−7|=7−2x. Wyznacz maksymalny przedział do którego
należy liczba x.
18 paź 13:38
Godzio:
skoro |2x − 7| = 7 − 2x to oznacza że: 2x − 7 < 0 −−− rozwiąż tą nierówność i masz przedział
18 paź 13:50
ja: wyszlo 3,5. wiem ze ma byc od minus nieskonczonosci ale jak sie to sprawdza?
i mozesz jeszcze napisac dlaczego tak jest ze skoro |2x − 7| = 7 − 2x to oznacza że: 2x − 7 < 0

jak sie to sprawdza ? bo wiem ze jezeli modul jest ujemny to zmieniamy znak ale jezeli mamy
|2x−7|=7−2x to jak mozemy to stwiedzic nie znajac x
18 paź 13:59
Godzio:
dokładnie, wyrażenie pod bezwzględnością jeżeli jest ujemne to zmieniamy znaki i tak jest w tym
przypadku 2x −> −2x , −7 −> 7 czyli znaki się zmieniły bo x ∊ (−∞, 3,5 )
18 paź 14:01
ja: a jak mamy wykazac ze przedzial jest od −∞?
bo tego wlasnie nie moge zalapac
18 paź 14:16
Godzio:
skoro znaki się zmieniły tzn że to wyrażenie jest ujemne a skoro jest ujemne to stawiamy
warunek:
2x − 7 < 0
2x < 7
x < 3,5
więc x ∊ (−∞; 3,5)
18 paź 14:27
ja: ahaa dzieki
18 paź 14:29