matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyr. algebr.
K.:
wyrażenie 7/m−1(ułamek) + 3/1−m można przekształcić do postaci: −4/1−m Dlaczego tak?
18 paź 11:08
sushi_ gg6397228:
7
3
7
3
−7
3
+
=
+
=
+
= ...
m−1
1−m
−(1−m)
1−m
1−m
1−m
18 paź 11:10
K.:
Dzięki bardzo, już rozumiem.
18 paź 11:12