Bogdan:
W(x) = a
nx
n + a
n−1x
n−1 + a
n−2x
n−2 + ... + a
2x
2 + a
1x + a
0
a
n, a
n−1, a
n−2, ... , a
2, a
1, a
0 ∊ ℂ i a
n ≠ 0
W(17) = a
n17
n + a
n−117
n−1 + a
n−217
n−2 + ... + a
217
2 + a
117 + a
0 = 5
W(13) = a
n13
n + a
n−113
n−1 + a
n−213
n−2 + ... + a
213
2 + a
113 + a
0 = 3
W(17) − W(13) =
= a
n(17
n−13
n) + a
n−1(17
n−1−13
n−1) + a
n−2(17
n−2−13
n−2) + ...
... + a
2(17
2−13
2) + a
1(17−13) = 2
17
n−13
n = (17−13)(17
n−1 + 17
n−2*13 + 17
n−3*13
2 + ... + 13
n−1) = 4A
n−1
Podobnie rozkładamy kolejne czynniki:
17
n−1−13
n−1 = (17−13)(17
n−2 + 17
n−3*13 + 17
n−4*13
2 + ... + 13
n−2) = 4A
n−2
....
a
1(17−13) = 4A
1
W(17) − W(13) = 4A
n−1 + 4A
n−2 + ... + 4A
1 ⇒
⇒ 4A
n−1 + 4A
n−2 + ... + 4A
1 = 2 / : 4
| | 2 | |
An−1 + An−2 + ... + A1 = |
| ∉ ℂ |
| | 4 | |
Po lewej stronie tej równości jest suma liczb całkowitych, po prawej stronie
| | 2 | |
jest |
| ∉ ℂ, lewa strona ≠ prawa strona, więc nie istnieje wielomian W(x) o wszystkich |
| | 4 | |
współczynnikach całkowitych, dla którego zachodzi W(13) = 3 i W(17) = 5, co należało
wykazać.