delta..
ruda: wstyd sie przyznać ale zatrzymałam się na tak tym łatwym a nie mogę sobie poradzić, rozwiązuję
sobie równania i muszę policzyć deltę i mam zaćmienie umysłu..
−10+3b= a
wzór na delte jasne pamiętam, X1, X2 tez ale normalnie nie wiem jak to dalej ugryźc.. proszę o
pomoc
18 paź 09:17
sushi_ gg6397228:
tutaj nie policzysz delty bo nie masz rownania kwadratowego,
podaj cala tresc zadania
18 paź 09:22
Joasia: Z tego równania co napisałaś nic nie wynika, 1 równanie z dwiema niewiadomymi− nie do
rozwiązania. Jak brzmi treść zad od początku?
18 paź 09:25
ruda: przepraszam pomyłka
z tego równania policzyć
b2 = a(12−a) a= −10+3b
18 paź 09:30
sushi_ gg6397228:
b2=(−10+3b)(12+10−3b)
b2=(−10+3b)(22−3b) wymnozyc , na jedna strone ,Δ , b1, b2
18 paź 09:32
ruda: to wiem tylko wlasnie mam problem potem juz z Δ
18 paź 09:38
mila: A ile Ci wyszło po wymnozeniu
18 paź 09:42
ruda: b2 = −220+96b−9b2
18 paź 09:46
sushi_ gg6397228:
przenies wszystko na jedna strone
18 paź 09:47
mila: podziel przez 2 będą mniejsze liczby
18 paź 09:48
ruda: a możecie mi to napisać , normalnie nie wiem co się dzieje nie kumam nic
18 paź 09:48
mila: b2=−220+96b−9b2
10b2−96b +220=0 /:2
5b2−48b+110=0 ax2+bx+c=0 Δ=b2−4ac
a=5 b=−48 c=110
18 paź 09:54
mila: w zadaniu niewiadoma zamiast x jest b i moze to Cie myli ale licz normalnie Δ a pózniej b
1 i
| | −b+√Δ | | −b+√Δ | |
b2 ze wzoru x1= |
| to będzie Twoje b1 czyli piszesz b1= |
| |
| | 2a | | 2a | |
18 paź 10:02
ruda: tak tak już zrobiłam, odblokowalam sie, i przepraszam − wstyd normalnie...dziękuje slicznie
18 paź 10:03
mila: To nie wstyd pyrtać.Wstyd to jak sie nie wie i nic nie robi zeby to zmienić
18 paź 10:06
sushi_ gg6397228:
a w zadaniu nie bylo zalożen, ze np: "b">0 i "a">0
18 paź 10:08
ruda: nie,nie trzeba było znaleść 4 liczby tworzące ciąg itd stąd cztery równania.
18 paź 10:10
sushi_ gg6397228:
wiec moze zapisz tresc calego zadania, bo liczby wychodza ładne a nie z pierwiastkami
18 paź 10:17
ruda: dane są 4 liczby. trzy pierwsze z nich tworzą ciąg geometryczny, zaś trzy ostatnie ciąg
arytmetyczny. suma skrajnych liczb jest równa 14, zaś suma liczb środkowych wynosi 12. znajdz
te liczby
równania
1)b2=ac
2)2c=b+d
3)a+d=14 ==> d=a−14
4)b+c=12 ==>c=12−b
b2=a(12−b)
2(12−b)=b+14−a
−10−3b=a
b2=(−10−3b)(12+10−3b)
b2= (−10−3b)(22−3b)
b2=−220+30b−66b+9b2
b2=−220−36b+9b2
−8b2+36b+220=0
a=−8, b= 36, c= 220
Δ=b2−4ac
Δ=362 − 4*36*220
Δ=1296−31680
Δ=−30384
gdzie robię bład?
18 paź 10:34
sushi_ gg6397228:
oszukalas tutaj wtedy b2=a(12−a)
18 paź 10:42
sushi_ gg6397228:
b2=(−10+3b)(12−b) jak juz to tak powinno byc
18 paź 10:43
ruda: ale dlaczego skoro c=12−b?
18 paź 10:44
sushi_ gg6397228: i wtedy Δ=49
18 paź 10:45
sushi_ gg6397228:
a co napisalas w poscie o 9.30
18 paź 10:46
ruda: 
ok zakrecilam sie
18 paź 10:50
sushi_ gg6397228:
i wtedy a=2, b=4, c=8 , d=12
a=12,5 b=7, 5 c=4,5 d=1,5
18 paź 10:50
ruda: ufff, zrobiłam ,dziękuje z calego serca
18 paź 10:53