asia: Boki równoległoboku wynoszą :9cm, 12cm, a pole 36cm<kwadratowych>.oblicz długości obu
wysokości.bardzo prosze o pomoc. z góry bardzo dziękuje .dodam jeszcze ,że to zadanie
mam na jutro
4 sty 17:01
nalepek: pole równoległoboku to
P=a*h/2
36=12*h1/2
h1=6
36=9*h2/2
h2=8
4 sty 17:06
anmario:
............................
/| /
/ | /
/ | h / b
/ | /
/.......|.................. /
a
P - pole równoległoboku
a - podstawa=12
Wzór: P=a*h, po podstawieniu:
36=12*h /dzielimy przez 12
h=4
druga wysokość identycznie
4 sty 17:16
anmario:
Nalepek, nie pamiętasz wzorów, popraw się

Łatwo komuś zaszkodzić kiedy chce mu się
pomóc
4 sty 17:17