Całka nieoznaczona
...: W jaki sposób ugryźć całkę ∫tsin(bt)e
atdt
18 paź 00:22
Joasia: 2 razy przez częśći u=tsinbt v'=e
at, powstanie ta sama całka co na poczatku tylko z
wspolczynnikiem zależnym od a i b wtedy trzeba tę całkę przezucić do tej wyjściowej
(potraktowac to jako równanie a niewiadomą jest calka) i podzielić przez odpowieni
współczynnik

ps. rozwiązywać tak jak całkę z e
xsinx
18 paź 09:40
Joasia: przerzucić
18 paź 09:41
...: Hah, no nie pomyślałem, żeby tsin(bt) wziąć za jedną stronę
18 paź 16:53
Eryka:
A spróbujcie pogrzebać w tablicach całek,i mając gotowe rozwiązanie
∫tetsint dt=et2[t(sint−cost) + cost] + C i powiedzmy całki składowe:
∫etsint dt = 0,5et(sint − cost)
∫etcost dt =0,5et(sint + cost)
∫tet dt=tet −et
∫tsint dt=sint−tcost
∫tcost dt=cost+tsint
obliczyć waszą całkę.Da się,czy trzeba liczyć od "zera"?
A wogóle proponowała bym u=t ,v'=eatsinbt
20 paź 13:30