prędkość
Pablo: Rowerzysta przejechał 96 km w czasie o 2 godziny krótszym niż zaplanował. W ciągu każdej
godziny przejeżdżał o 1 km więcej niż planował przejeżdżac w ciągu 5 kwadransów. Z jaką
prędkością jechał

? Przyjmujemy ze predkosc rowerzysty jest stała.
bajka:
s= v*t , v>0 t>0
wykonał: v*(t−2) = 96
| | 96 | | s1 | |
1/ planował: |
| = |
|
|
| | t | | 54 h | |
| | 96 | | s1+1 | |
2/ wykonał: |
| = |
|
|
| | t−2 | | 1 h | |
masz układ równań:
1/t*s
1= 120 => s
1=
120t
2/ (t−2)(s
1+1) = 96
2/ ( t−2) (
120t +1)= 96 /*t
(t−2)( 120 +t)= 96t => t
2 +22t − 240=0
policz deltę i pamiętaj t>0
po wyznaczeniu t wyznacz v z równania: v*(t−2)= 96 v=......