Ciąg arytmetyczny
Cinu: Witam
1)Suma pewnej liczby wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 4 jest o 400 mniejsza od sumy tej
samej liczby następnych wyrazów. Oblicz liczbę wyrazów
2)Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Wiedząc, że pole trójkąta
wynosi 13.5 cm
2 a obwód = 18 cm , oblicz długości boków tego trójkąta.
Rozwiązanie do tego zadania jest na stronie
http://zadane.pl/zadanie/219039 nie rozumiem tego.
17 paź 21:50
Grześ: | | 2nq | | nq | |
S2−S1= |
| *n − |
| *n = 400 |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 22:05
Cinu: zadanie drugie już zrozumiałem. Proszę o podpowiedź do zadania 1.
17 paź 22:07
Cinu: dlaczego tutaj się pojawia Q, N, N*Q
17 paź 22:09
Bogdan:

zadanie 2 można tak rozwiązać:
a − r + a + a + r = 18 ⇒ a = 6
| 6(6 − r) | |
| = 13,5 ⇒ 36 − 6r = 27 ⇒ 6r = 9 ⇒ r = 1,5 |
| 2 | |
Odp.: Boki trójkąta mają długość: 6 − 1,5 = 4,5; 6; 6 + 1,5 = 7,5.
17 paź 22:14
Cinu: Bogdan dzięki za rozwiązanie, takie też jest dobre. Mógłbyś rozwiązać zadanie 1.
Te zadania nie są do szkoły. Wykonuje je dla siebie!.
17 paź 22:15
Bogdan:
| n | | n | |
| (a1 + an) + 400 = |
| (an+1 + a2n) |
| 2 | | 2 | |
a
n = a
1 + (n − 1)*4
a
n+1 = a
1 + n*4
a
2n = a
1 + (2n − 1)*4
Dokończ sam
17 paź 22:19
Grześ: Ja poprawie siebie:
k−pierwszy wyraz w 1 częsci ciągu
k+nq− ostatni wyraz w 1 częsci ciągu
k+(n+1)q − pierwszy wyraz w 2 częsci ciągu
k+2nq − ostatni wyraz w 2 częsci ciągu
| | nq | | 2nq − (n+1)q | |
S1 − S2 = |
| *n − |
| *n = 400 |
| | 2 | | 2 | |
n
2q−2n
2q+(n+1)qn=800
n
2−2n
2+(n+1)n=200
Dalej spróbuj sam obliczyć
17 paź 22:23
Cinu: | n | | n | |
| ( 2a1 + 4n − 4 ) + 400 = |
| ( 2a1 + 12n − 4 ) {SKRACAM CO SIĘ DA!) |
| 2 | | 2 | |
| n | | n | |
| (4n) + 400 = |
| (12n) // * 2/n |
| 2 | | 2 | |
n = 10
Nareszcie, tylko nie rozumiem samego równania.
17 paź 22:47
Cinu: Proszę o wytłumaczenie równania.
17 paź 22:55
Jack:
to wzory na sumę n− początkowych wyrazów ciągu arytm. Zamiast an mamy a1+(n−1)4=a1+4n−4
Prawa strona to suma od an+1 do an+n.
17 paź 22:58
Cinu: dlaczego jest an+1 + a2n
17 paź 23:08
Jack:
jest taki kawałek w treści
"... jest o 400 mniejsza od sumy tej samej liczby następnych wyrazów ."
17 paź 23:11