kaczor: Sprawdz, że przekształcenie P płaszczyzny dane wzorem P((x,y))=(x+1,-y) jest izometrią.
Wyznacz równanie obrazu okręgu o równaniu x2+y2-2x=0 w przekształceniu P.
Proszę o wytłumacznie też tego
THX
4 sty 16:59
Max: Przekształcenie P jest izometrią, gdyż jest złożeniem dwóch izometrii:
translacji o wektor [-1,0] oraz symetrii osiowej względem osi odciętych (OX).
Aby otrzymać równanie obrazu okręgu o równaniu x2+y2-2x=0 w przekształceniu P
wystarczy w tym równaniu w miejsce x wstaić x+1, a w miejsce y wstawić -y.
otrzymasz okrąg x2+y2=0
4 sty 19:23
Max: przepraszam mała pomyłka
x2+y2=1
4 sty 21:13
kaczor: a może ktoś dokładniej to wytłukmaczyć

?
6 sty 20:20
Basia:
izometrią nazywamy każde przekształcenie płaszczyzny zachowujące odległość tzn:
A'B' = AB
A(x1,y1) ⇒ A'(x1+1, -y1)
B(x2,y2) ⇒ B'(x2+1, -y2)
liczymy A'B'
A'B' = √(x2+1-x1-1)2 + (-y2+y1)2 =
√(x2-x1)2 + [-(y2-y1)]2=
√(x2-x1)2 +(y2-y1)2=AB
czyli to jest izometria
(sposób Maxa też jest dobry, ale wektor translacji to [1,0])
x'=x+1
y'=-y
x=x'-1
y=-y'
(x'-1)2+(-y')2 - 2(x'-1) = 0
"prim" można pominąć
x2-2x+1+y2-2x+2 = 0
x2+y2-4x+3 =0
sprawdźmy:
x2-2x+y2=0
(x-1)2-1+y2 = 0
(x-1)2 +y2 = 1
okrąg o środku S(1,0) i promieniu 1
S'(2,0) i promień 1 (bo izometria)
(x-2)2+y2 = 1
x2-4x+4+y2-1=0
x2+y2-4x+3 = 0
czyli wszystko się zgadza
6 sty 20:34