Proszę o wytłumaczenie - proste równania
Matek: Witam. Prosiłbym o wytłumaczenie w jaki sposób rozwiązywać równania kwadratowe z wartością
bezwzględną a dokładniej:
a) 2x2−|x|−15 = 0
b)(x+1)(|x|−1)=−0,5
c)x2+2x−3|x+1|+3=0
Przeglądałem zadania z tego działu proponowane przez Jakuba ale wydaje mi się że to jest coś
czego on jeszcze nie zaproponował − tym bardziej że nie wiem jak się za to zabrać.
17 paź 21:12
think: rozpatrujesz dwa przypadki

1
o x ≥ 0
i rozwiązujesz 2x
2 − x − 15 = 0
2
o x < 0
i rozwiązujesz 2x
2 + x − 15 = 0
przy czym pamiętasz że rozwiązanie mają być odpowiednich znaków w pierwszym przypadku dodatnie
w drugim ujemne i to wsio.
17 paź 21:15
bibi: musisz wziąc 2 przypadki:
1) wyrażenie pod wart. bezwzględną ≥ 0 i opuszczać wartość bezwzględną bez zmiany znaku
2) wyrażenie pod wart. bezwzględną , 0 i opuszczać wartość bezwzględną ze zmianą znaku na
przeciwny, czyli −
17 paź 21:17
Matek: mhm... czyli tak troszkę "na piechotę". no ale dzięki

już próbuję!
17 paź 21:23
Amaz:
no to się robi tylko na piechote
17 paź 21:33
tim: 2+2X2
19 kwi 23:19
pigor: ... , lub ...
nie na piechotę (trafnie to ująłeś) np. tak :
a) 2x2−|x|−15= 0 ⇔ 2|x|
2−|x|−15= 0 ⇔ 2|x|
2−6|x|+5|x|−15= 0 ⇔
⇔ 2|x|(|x|−3)+5(|x|−3)= 0 ⇔ (|x|−3)(2|x|+5)= 0 ⇔ |x|−3=0 ⇔ |x|=3 ⇔
x∊{3,−3}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) x2+2x−3|x+1|+3=0 ⇔ x
2+2x+1−3|x+1)+2= 0 ⇔ (x+1)
2−3|x+1|+2= 0 ⇔
⇔
|x+1|2−3|x+1|+2= 0 ⇔ (|x+1|−1)(|x+1|−2)= 0 ⇔ |x+1|=1 lub |x+1|=2 ⇔
⇔ x+1=−1 lub x+1=1 lub x+1= −2 lub x+1=2 ⇔
x∊{−2,0,−3,1} . ...
19 kwi 23:49