| 3X3−X | ||
c) | ||
| 6X4−2X2 |
| 2X6−5X5 | ||
d) | ||
| 15X4−6X3 |
| 20X−5 | ||
e) | ||
| 4X3−X2 |
| 6X2−18X | ||
f) | ||
| 9−3X |
| X2−25 | ||
G) | ||
| (X+5)2 |
| 20X−50 | ||
H) | ||
| 16X2−100 |
| X3−8 | ||
i) | ||
| X2−4 |
| X2−5X−14 | ||
K) | ||
| X2+6X+5 |
| 1 | ||
x2= | ||
| 3 |
| 1 | 1 | |||
x= | x=− | mnozymy licznik i | ||
| √3 | √3 |
| √3 | √3 | |||
x= | x=− | |||
| 3 | 3 |
| −P{3} | √3 | |||
6x4−2x2=0 dla x=0 x= | x= | |||
| 3 | 3 |
| −√3 | √3 | |||
czyli D=R−{ | ;0 ; | } | ||
| 3 | 3 |
| 3x3−x | x(3x2−1) | 1 | |||
= | = | ||||
| 6x4−2x2 | 2x2(3x2−1) | 2x |
| 2x6−5x5 | x5(2x−5) | ||
= | x3(15x−6) ≠0 skróć przez x3 | ||
| 15x4−6x3 | x3(15x−6) |
| 6 | ||
x= | ||
| 15 |
| 6 | ||
D ziedzina x∊R−{0; | } | |
| 15 |