zadanie
Ulf: niewymierność usunąć
17 paź 20:47
sushi_ gg6397228:
√15=√3*√5
porob tak samo kojeno potem wyciagnij przed nawias i dalej zobaczysz co wyjdzie
17 paź 20:55
think: | 1 | |
| * |
| (√15 − √14) + (√35 − √6) | |
| | (√15 − √14) − (√35 − √6) | |
|
| = |
| | (√15 − √14) − (√35 − √6) | |
| (√15 − √14) − (√35 − √6) | |
| = ... |
| (√15 − √14)2 − (√35 − √6)2 | |
17 paź 21:00
nikka: mianownik:
np. √5√3 − √3√2 + √5√7 − √2√7 = √3(√5−√2) + √7(√5−√2) =
= (√5−√2)(√3+√7)
i teraz powinno być już łatwo usunąć niewymierność...
17 paź 21:02
think: mój sposób też jest dobry po takim rozpisaniu i podniesieniu do kwadratu nie ma w mianowniku
prawa zostać żaden pierwiastek
17 paź 21:03
think: bo 15*14 = 210
i 6*35 = 210 więc się uproszczą
17 paź 21:03
Ulf: ktos mógłby to przeliczyć szybko i podać mi jaki wychodzi wynik, gdyż nie jestem pewien swoich
obliczeń; chodzi o sam wynik
18 paź 15:37