Ciąg geometryczny
voltage: Witam! Takie pytanie:
Jak obliczyć a1 i q nieskończonego ciągu geometrycznego, którego suma trzech pierwszych
wyrazów wynosi 124, a suma wszystkich wyrazów wynosi 125?
17 paź 20:20
voltage: UP

! Ciekawe czy ktoś się połasi

(wystarczy mi odpowiedni układ równań)
17 paź 20:38
think:
a
1 + a
2 + a
3 = 124
17 paź 20:41
Grześ: Napewno jest to jakiś ciąg malejący.
Suma trzech pierwszych wyrazów:
a
1+a
1q+a
1q
2=124
Suma wszystkich wyrazów:
17 paź 20:41
voltage: Dzięki

ALE,
| | a1 | |
Z czego wynika ten wzór? 125= |
| |
| | 1−q | |
| | 1−qn | |
Ja znam taki wzór na sumę: Sn= a1 |
| |
| | 1−q | |
17 paź 20:46
Grześ: ale to jest wzór na sumę ciągu rozbieżnego, czyli q>1, a to jest zbieżny
17 paź 20:48
nikka: to wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
17 paź 20:49
voltage: Ok wielkie dzięki, to jest właśnie to czego potrzebowałem
17 paź 20:50
Bogdan:
| a1 * (1 − q3) | | 124 | |
| = 124 ⇒ 125 * (1 − q3) = 124 ⇒ 1 − q3 = |
| |
| 1 − q | | 125 | |
17 paź 20:51