| 12 | x | |||
a ) | * | |||
| 3x2 − 4x | 18x + 6 |
| 2x − 1 | 2 − x | |||
b) | − | |||
| x2 − 4x + 3 | x2 − 5x + 6 |
a) x(3x−4)≠0 ∨ 18x+6≠0
x≠0 ∨ x≠4/3 ∨ x≠ −6/18
D∊R/ {−6/8;0;4/3} ponieważ mianownik NIE MOŻE być zerem, a mnożąc mianowniki obu ułamków
widzimy, ze x występuje przy każdym wyrazie mianownika, co znaczy, że jeżeli x=0 to cały
mianownik również.
12x/ x(3x−4)(18x+6) = 12x/ x(54x2−72x+18x−24) = 12/ 54x2 − 54x −24 = 2/ 9x2 − 9x − 4
obliczamy deltę z mianownika
Δ=81+144=225 pierwiastek z Δ wynosi 15
x= 9−15/18= −1/3 ∨ x=9+15/18= 4/3
2/ 9x2 − 9x −4 = 2/ (x+1/3)(x−4/3)
drugie robisz dokładnie tak samo. obliczasz dziedzinę z mianownika, który ma być różny od zera,
a później wykonujesz działanie. w tym wypadku sprowadzasz do wspólnego mianownika i sobie
odejmujesz.