| 1 | ||
y=2 | wiem,że mianownik ułamka nie może być równy zero,ale nie wiem jak to | |
| 4arccos3x |
| x | ||
oraz y=arccos √ | ||
| 2−x |
| x | ||
Tutaj też podałam założenia ale nie wiem czy dobrze . x nie może być równy 2, | ||
| x−2 |
| x | ||
jest większy bądż równy 0 oraz −1 =< | =< 1. Nie potrafie roziązać tej podwójnej | |
| x−2 |
Prosiłabym o pomoc
| x | ||
−1≤ | ≤1 | |
| x−2 |
| x | ||
{−1≤ | ||
| x−2 |
| x | ||
{ | ≤1 | |
| x−2 |
a założenia mam dobre
no i nie wiem jak ten pierszy przykład roziązac
| x | ||
tylko,że to jest pod pierwiastkiem p | i nie wiem jak ta nierówność bedzie wyglądał jak | |
| 2−x |
!
W 1 przykł. trzeba zrobić jeszcze założenie arccos3x≠0 czyli mianownik nie może być zerem
składając obie strony tej różności z fcja odwrotną do arccosinus, czyli cosinus mamy:
3x≠cos0, czyli x≠1/3
| x | ||
−1 ≤ | ||
| x−2 |
| x | |
≤1 i podniosę je do kwadratu to mi jakies głupoty wychodzą jak to powinno | |
| x−2 |
| x | ||
1. −1<=√ | <=1, | |
| 2−x |
| x | ||
ponieważ pierwiastek zawsze ma wartości nieujemne to −1<=√ | jest spełniona zawsze ! | |
| 2−x |
| x | ||
ponieważ obie strony tej nierówności √ | <=1,mają wartość dodatnią, to można spokojnie | |
| 2−x |
| x | ||
czyli mamy | <=1 | |
| 2−x |
| x | ||
2. ponad to trzeba założyć | >=0 | |
| 2−x |
Przenieć −1 lub 1 na jedną stronę i sprowadzaj do wspólnego mianownika
| x | ||
czyli zostanie tylko jedna nierówność | <=1 ![]() | |
| x−2 |
! (na który działa arccosinus)
a zostanie tylko ta jedna nierówność bo cokolwiek wstawisz pod pierwiastek (dozwolonego, czyli
liczbę nieujemną) to zawsze pierwiastek z lb nieujemnej jest liczbą nieujemną, to widać jesli
zrobisz szkic y=√x. a tę jedną nierówność to tak jak mówi Grzes, przenieść 1 i wspolny
mianownik, postać iloczynowa, szkic na osi. Powodzenia!