chemia
marek: ponawiam prośbe

witam są tutaj jacyś chemicy potrzebuję w rozwiązaniu tego zadania...
Oblicz zawartość procentową żelaza w próbce pirytu(siarczek żelaza IV) zawierajacej 1,2%
zanieczyszczeń proszę o pomoc z góry dzięki...
17 paź 19:45
marek: witam są tutaj jacyś chemicy

potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego zadania...
Oblicz zawartość procentową żelaza w próbce pirytu(siarczek żelaza IV) zawierajacej 1,2%
zanieczyszczeń... błagam pomocy ...
17 paź 19:52
Grześ: wzór siarczu żelaza IV to FeS
2
skoro 1,2 % to zanieczyszczenia, to 98,8 % jest pirytu w próbce
Procentowa zawartość żelaza w siarczku żelaza:
Policz procent zawartości i pomnóż przez 98,8%
17 paź 20:03
marek: w ten sposób

56u/64u= 0,875
0,875* 98,8%= 86,45%
17 paź 20:10
Grześ: Tak, bo z treści zadania wynika, że ma być zawartość procentowa do całości próbki z
zanieczyszczeniami
17 paź 20:12
marek: a nie mogłoby byc w ten sposób

że cała masa atomowa FeS2 wynosi 120 u i to jest 98,8 % a
zawartość żelaza to X. i wtedy 56u* 98,8%/ 120u= 46,1%


?
17 paź 20:19
Grześ: Kurde, procentowa zawartość, to przecież masa żelaza do całego związku....
17 paź 20:23
marek: czyli moje rozwiązanie jest dobre
17 paź 20:29
Grześ: Tak, machnąłem się przy pisaniu, ciężki mam dziś dzień

Ale ważne że do tego doszedłeś, że
się pomyliłem, bo ja już jestem ledwo żywy
17 paź 20:32
17 paź 20:36