pomocy, pilne!: Zbadaj monotoniczność ciągu an=5-3n w mianowniku n+1
4 sty 16:39
Eta:
Zbadaj róznicę an+1 - an
gdy=0 --- ciag stały
>0 -- ciąg rosnacy
<0 --- ciąg malejacy
5 - 3(n+1) - 3n +2 5 - 3n
an+1= -------------- = ----------- an= -------------
n+1 +1 n +2 n +1
teraz weź róznicę i sprowadź do wspólnego mianownika
zbadaj znak licznika bo mianownik dodatni bo n€ N
powodzenia!
Powinien Ci wyjść malejący
bo wypisując kilka poczatkowych wyrazów możesz to zauważyć
np dla n= 1 a1= (5-3)/2= 1
n=2 a2= (5- 3*2)/ 3= -1/3
n=3 a3= ( 5 -3*3)/ 4 = -1
n= 4 a4=(5 - 3*4)/5= - 7/5
itd... ale trzeba to wykazać czyli jak wyżej Ci to objaśniłam
4 sty 18:26