Narysować wykres funkcji
Zielonooka19: Wykres funkcji:
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak narysowac wykres takiej funkcji:
| | 1 | |
wiem, jak wygląda wykres dla |
| , ale co się dzieje przy tej trójce? Bo później |
| | (x+1)2 | |
wartość bezwzględną też spokojnie zrobię. Tylko to jedno miejsce.. Będę wdzięczna!
17 paź 19:09
sushi_ gg6397228:
"−3" ma byc w mianowniku czy za kreska ułamkowa
17 paź 19:22
Zielonooka19: w mianowniku, jak widać
17 paź 19:29
sushi_ gg6397228:
ja bym zrobil tak
| | 1 | |
(x+1)2−3= x2 +2x−2 policzyl delte dwa miejsca zerowe i zrobil wykres jak dla |
| |
| | x2 | |
podstawiajac wczesniej kilka charakterystycznych punktów
17 paź 19:45
Zielonooka19: i nie bardzo wiem dalej...
może ma ktoś inne pomysły?
17 paź 21:32
Jack:
Zależy czym dysponujesz... Ale można tak:
Na początek zrób bez modułu. Zbadaj dziedzinę, policz granice obustronne w punktach wyrzuconych
z dziedziny (wyjdą asymptoty), policz granice przy x→±∞, wykonaj wykres i na koniec odbij od
OX.
17 paź 21:43
Ewa: −3 oznacza przesunięcie wykresu o trzy jednostki w prawo na osi x
17 paź 21:43
Jack:
na pewno nie. Przesunięcie musi rosnąć z taką samą potęgę jak zwykły x. To znaczy z kwadratem.
Za przesunięcie odpowiada +1 w nawiasie. Poza tym, przez −3 pojawiają się punkty które należy
wyrzucić z dziedziny... Przez zwykłe przesunięcie czegoś takiego by nie było.
17 paź 21:51
Zielonooka19: Dysponuję podstawową matematyką i szybko próbuje nadrobić..
Zaraz spróbuję tak jak mówiłeś, może coś wyjdzie..
17 paź 22:08
Jack:
ciężko może być z samą podstawą...ale spróbuj.
17 paź 22:15
Zielonooka19: Jeśli chodzi o dziedzinę −> potrafię aż wyliczyć deltę i miejsca zerowe. I dalej nie wiem co
robić.
17 paź 22:16
Jack:
no właśnie, może jesli tylko się uczysz i dopiero stawiasz pierwsze kroki, daruj sobie to
zadanie... Jesli bardzo chcesz... to pomyslimy dalej.
17 paź 22:18
Zielonooka19: Bardzo chcę − muszę się nauczyć jeśli chce zaliczyć semestr i zrobić zadanie domowe.
Po cichu liczę, że takiego aż czegoś na kolokwium nie trafię − robiłam kilkadziesiąt innych
przypadków ale ten mnie przerósł
17 paź 22:20
Jack:
1.
D:R\{
√3−1,−
√3−1}
2.
| | 1 | |
limx→−√3−1+ |
| =−∞
|
| | (x+1)2−3 | |
| | 1 | |
limx→−√3−1− |
| =+∞
|
| | (x+1)2−3 | |
3.
| | 1 | | 2x+2 | |
4. f'(x)=( |
| )'=− |
| ⇒ f'(x)=0 ⇔ x=−1
|
| | (x+1)2−3 | | ((x+1)2−3)2 | |
ponadto w otoczeniu punktu −1 nastepuje zmiana znaku z " + " na " − ", czyli mamy maksimum.
f(−1)=−1/2
TERAZ ROBIMY WYKRES
17 paź 22:39
Jack:
mam nadzieję że się nie walnąłem w rachunkach
17 paź 22:39
Zielonooka19: Czyli ja nie wiem nic o "lim"... Czyli nie wiem nic xD
17 paź 22:42
Jack:
ups... tak podejrzewałem. No nic, a mówiłem żeby zostawić zadanie
17 paź 22:43
Zielonooka19: Myślę, że nauczyciel sie zlituje i wyjaśni.
Wybacz, że Ci tyleee czasu zabrałam i bez sensu bo mało wiem z tego
17 paź 22:46
Jack:
nie przejmuj się

Powodzenia!
17 paź 22:48
Zielonooka19:
17 paź 22:50