Rozwiązać rownania
S3min: x4−22x3+181x2−660x+900=0
17 paź 19:05
Bogdan:
⇒ (x − 5)2(x − 6)2 = 0
17 paź 19:12
S3min: aha ale jak mam sprowadzic to rownanie do takiej postaci
17 paź 19:17
S3min: plisssssssss
17 paź 19:25
sushi_ gg6397228:
sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego a=5 i dzielisz pisemnie (x−5) lub Hornerem
17 paź 19:29
S3min: to znaczy ze mam po kolei sprawdzac wszystkie dzielniki wyrazu wolnego zanim dojde do 5
17 paź 19:45
sushi_ gg6397228:
masz tylko 1,2,3,5 (1 odpada bo za malo wychodzi) wiec 2 ,3 ,5
17 paź 19:47
sushi_ gg6397228: i jeszcze 4 po drodze
17 paź 19:48
Bogdan:
Trzeba sprawdzać wszystkie dzielniki wyrazu wolnego, aż do otrzymania zera.
17 paź 19:59
S3min: aha rozumiem dzieki
17 paź 20:13
S3min: No dobra jak podziele przez (x−5) to rownanie to wychodzi (x
3−17x
2+96x+180) i jak to dalej
rozbic tez musze szukac po kolei dzielnikow liczby 180
17 paź 20:38
Vax: Zawsze możesz pójść metodą Ferrariego i nie bawić się w szukanie dzielników

Pozdrawiam.
17 paź 20:46
sushi_ gg6397228:
tak , ale wiesz ze 2,3,4 nie moze byc ( bo by pasowalo wczesiej ) wiec dajesz 5,6,...
17 paź 20:51
S3min: aha ok dzieki z metody p. Ferrariego niestety ale zrezygnuje bo nie znam jej ale juz wiem o co
kaman z dzielnikami
17 paź 21:46