prosze o pomoc
ja: zad.1
Dla liczby x spełniony jest warunek |3x−6|=6−3x Wówczas:
A x∈(−∞,2>
B x∈(−∞,−2)
C x∈<−2,+∞)
D x∈<2,+∞)
zad.2
Wartość wyrażenia W=|x−6|−3x+5 dla liczby x∈(0,6) jes równa:
A −2x−11
B −2x+11
C 4x+11
D −4x+11
moglby ktos pomoc? jak to rozwiazac:(
17 paź 18:47
ja: pomoze ktos?
17 paź 19:42
ja: moze ktos pokazac jak rozwiazac?
17 paź 23:03
Godzio: 1. Tylko wtedy gdy 6 − 3x < 0 −− oblicz x
2. Sprawdź czy x − 6 w tym przedziale jest dodatnie czy ujemne, jeśli ujemne to opuść
bezwględność i zmień znaki ( |x − 6| = −x + 6) jeśli dodatnie to opuść bez zmiany znaków (|x
−6| = x − 6 )
17 paź 23:05
ja: niestety nic mi nie mowi to co napisales:(
17 paź 23:13
Bogdan:
|3x − 6| = 6 − 3x ⇒ 3|x − 2| = 6 − 3x ⇒ |x − 2| = 2 − x
Narysuj dwie linie: y = |x − 2| oraz y = −x + 2 i zobacz, gdzie się pokrywają
17 paź 23:19
Joasia: zad 1. Pierwsze załóżenie 3x−6>=0 (czyli x.>=2) wtedy nierówność wyglada 3x−6=6−3x − rozwiaz.
Mamy x=2 (to spełnia nasze zał x>=2) wiec jest rozwiażaniem
Drugie założenie 3x−6<0 (czyli x<2) wtedy równanie wyglada −3x+6=6−3x, to 0=0, zawsze
spełnione, czyli rozwiażaniem są x<2 (z załozenia).
odp A
zad2 ponieważ x jest z przedziału od 0 do 6 to wstawiając pod x do |x−6| liczbę z tego
przedziału dostaniesz pod wartoscią bezwzgledną zawsze liczbę ulemną (bo x<6) stąd wartosć
bezwzgl. z liczby ujemnej to liczba przeciwna do niej (np |−5| = 5) czyli |x−6|=−(x−6)=6−x,
czyli masz
6−x=−3x+5 dalej dolicz sam/sama
17 paź 23:24