funkcja kwadratowa
kropka: Proszę ...
Zastanawia mnie jak to rozpisać
f(x)=Ix
2−2xI
wiem, ze dwa przypadki
1) kiedy to wyrażenie będzie większe lub równe zero
2) kiedy to wyrażenie będzie mniejsze od zera
Jak będzie wyglądać tak funkcja w postaci klamerkowej

Zrobiłam to i za każdym razem mi wychodzi inaczej.
17 paź 18:41
sushi_ gg6397228:
a do czego Ci potrzebna postac klamerkowa
najlepiej zrobic wykres y=x2−2x i potem to co pod osai OX to odbic symetrcznie wzgledem osi OX
17 paź 18:43
kropka: no ok, ale ja muszę to jeszcze zapiać klamerkowo, ten wykres ma być w przedziale <−2;2>
17 paź 18:48
sushi_ gg6397228:
x2−2x=x(x−2)
|...|= |x| * |x−2| masz dwie wartosci wiec robisz rozbitke na 3 przedzialy
17 paź 18:50
kropka: ok, dzieki
17 paź 18:54
Bogdan:

{ x
2 − 2x dla x ∊ (−
∞, 0>∪<2, +
∞)
f(x)=Ix
2 − 2xI ⇒ f(x) = {
{ −x
2 + 2x dla x ∊ (0, 2)
17 paź 18:57