takie
john:
jak to zrobic?
17 paź 18:35
Jack:
zbadaj znaki sin x i x w tym przedziale...
17 paź 21:33
Joasia: Iloraz jest dodatni gdy dodatni jest iloczyn
czyli to to samo co spr x(sinx)>0, przyrownac każde do 0,czyli x=0 lub sinx=0 z tego 2go wziac
tylko rozwiązania z przedziału (−π,π), czyli x=0 . Czyli mamay 1 rozw podwójne x=0 , na osi
rysuejmy szkic, od góry i odbijamy w 0, stąd wychodzi że dla każdego x z (−π,π) ta nierówność
jest prawdziwa
17 paź 22:45
Jack:
dla każdego z tego przedziału z wyjątkiem x=0.
17 paź 22:51
Joasia: a no tak

dziedzinka mi umknęła
17 paź 23:06
Jack:
17 paź 23:19
Joasia: choć jakby się przyczepić− błędem było już zadanie takiego przedziału już na początku

bo to
zawsze musi być przedział który jest podzbiorem dziedziny

ale co 2 głowy to nie jedna
17 paź 23:28