Liczby zespolone
Eniu: Sprawdzi ktoś?
| (1−2i)3+(2+3i) | | 1−3*2i+3*4i2−8i3)+(2+3i) | |
| = |
| |
| (2−3i)(3+2i) | | 6+4i−9i−6i2 | |
| | (1−6i−12+8i)+(2+3i) | | (−11+2i)+(2+3i) | | −9+5i | |
= |
| = |
| = |
| * |
| | 12−5i | | 12−5i | | 12−5i | |
| | 12+5i | | (−9+5i)(12+5i) | | −108−45i+60i+25i2 | |
|
| = |
| = |
| = |
| | 12−5i | | 144+25i2 | | 144−25 | |
| | −108+15i−25 | | −133+15i | |
|
| = |
| |
| | 119 | | 119 | |
17 paź 18:03
ak1: Popraw 144−25 na + i będzie ok
17 paź 18:06
Eniu: Czmu na +?
17 paź 18:08
Grześ: Dobrze zrobił przykład, nie wiem gdzie ak1 widzisz błąd
17 paź 18:09
Eniu: a2+b2=(a−bi)(a+bi)
17 paź 18:10
Eniu: oki dzięki
17 paź 18:10
sushi_ gg6397228:
(12−5i)(12+5i)=144−25i2
17 paź 18:10
Bogdan:
| | −9 + 5i | | 12 + 5i | | −108 − 45i + 60i + 25i2 | |
... = |
| * |
| = |
| = |
| | 12 − 5i | | 12 + 5i | | 144 − 25i2 | |
| | −133 + 15i | | 133 | | 15 | |
= |
| = − |
| + |
| i |
| | 169 | | 169 | | 169 | |
17 paź 18:11
Grześ: jemu chodzi o ten moment:
Masz mianownik w 3 linjce:
144+25i
2=144−25
I to ak1 jest dobrze

Bo i
2=−1
17 paź 18:12
sushi_ gg6397228:
to załóz sie o 100zł ze jest źle policzony mianownik,
bo w 3 linijce źle zapisal mnozenie licznika i mianownika przez ta sama liczbe
17 paź 18:17