rownanie liczby zespolone
piotrek: |z+i| + |z−i| = 2
pytanie odnosnie do liczb zespolonych
co przedstawia to rownanie? mnie się wydaje, ze jest to elipsa jako odcinek, kolega mowi
inaczej? kto ma rację?
17 paź 17:58
sushi_ gg6397228:
rozpisz |z+i| oraz |Z−i| i zobaczysz co to bedzie
z=a+bi
|z|= √a2+b2
17 paź 18:40
piotrek: sorry, ale to co napisales jest oczywiste
|x+yi + i| + |x + yi − i| = 2
|x + i(y+1)| + |x + i(y−1)| = 2
√x2 + (y+1)2 + √x2 + (y−1)2 = 2
jest jakis szybszy sposob na zrobienie tego niz podwojne kwadratowanie?
17 paź 19:01
piotrek: moglby ktos pomoc?
18 paź 14:56
Krzysiek: Równanie mówi, że z'ty to wszystkie punkty, których (odległość od i) + (odległość od −i) jest
stała i wynosi 2. ⇒ jest to odcinek między +i a −i, tak jak mówisz, ale pewnie właśnie tak
rozumowałeś.
Ale skoro można to tak sobie wyobrazić, to można to też uzyskać matematycznie. Spróbuj pokazać,
że jeśli z będzie miało część rzeczywistą, to na pewno lewa strona będzie >2.
Z nierówności trójkąta to wychodzi od razu!
19 paź 03:17