Chemia.
Emilia: Wiedząc, że powietrze zawiera 0,04% (% objętościowy) tlenku węgla(IV), oblicz, ile gramów tego
gazu znajduje się w 10dm(sześciennych) powietrza. (Gęstość tlenku węgla(IV) w warunkach
normalnych wynosi 1,997 g/dm(sześcienny).
17 paź 17:47
Emilia:
17 paź 17:50
Mateusz: Wiemy ze 10dm
3→1000cm
3
więc najpierw układam prostą proporcję wiedząc ze
1000cm
3 CO
2→100%
x → 0,04%
x = 0,4cm
3
| | m | |
teraz korzystam ze wzoru na gęstosc d = |
| wyznaczam mase m m = ...dokoncz podstaw dane i |
| | v | |
policz mase CO
2
17 paź 17:54
Mateusz: Własciwie nie było tu potrzeby zamiany 10dm
3 na cm
3 bo gęstosc mamy wyrazoną w g/dm
3 zresztą
i tak zabrakło mi tam jeszcze jednego zera 10dm
3→10000cm
3 a nie 1000cm
3
17 paź 18:04
Darek:
7 paź 22:20