równanie z pierwiastkami
mlp99: √x+1+√x−1=1
17 paź 17:32
sushi_ gg6397228:
wskazówka a
2−b
2=(a+b)(a−b)
17 paź 17:34
mlp99: No i wychodzi sprzeczność...
17 paź 17:37
sushi_ gg6397228:
nie liczylem, pokaz swoje obliczenia
17 paź 17:46
mlp99: A nie, sorry, wyszło takie coś:
2=
√x+1−
√x−1
4=x+1−2
√x2−1+x−1
4−2x=−2
√x2−1
2−x=−
√x2−1
4−4x+x
2=x
2−1
5=4x
x=1,25
17 paź 17:52
mlp99: Tylko że jak się podstawi do równania to nie wychodzi 1.
17 paź 17:54
Amaz:
tu chyba będzie trzeba dwukrotnie podnieść do kwadratu, zaraz zobaczymy:
(
√x+1 +
√x−1)
2 = 1
x+1+x−1+2
√(x+1)(x−1) = 1
(2
√(x+1)(x−1))
2 = (1−2x)
2
4x
2−4 = 4x
2−4x+1
4x = 5
x =
54
Ale to jest zły wynik, coś jest źle, poprawcie mnie
17 paź 17:54
Amaz:
lol musze zaraz wyjść z domu, czemu to nie chce wyjść...
17 paź 17:55
mlp99: Mi wyszlo tak samo, ale jak podstawiam do rownania to nie wychodzi 1.
17 paź 17:58
sushi_ gg6397228:
1,25+1=2,25 = 1,52
1,25−1=0,25= 0,52
czyli 1,5−0,5=1 mi wychodzi
17 paź 17:59
Bogdan:
Równanie jest sprzeczne.
√ x + 1 + √ x − 1 = 1
√ x + 1 = 1 − √ x − 1
Proponuję naszkicować linie opisane równaniami:
y = √ x + 1 , y = 1 − √ x − 1
Linie nie mają punktów wspólnych.
17 paź 17:59
Grześ: sushi, tam między pierwiastkami jest dodać, a nie odjąć
17 paź 18:01
mlp99: No własnie wyjdzie √1,25+1+√1,25−1=√2,25+√0,25=1,5+0,5=2
17 paź 18:04
sushi_ gg6397228:
bo żle przepisales zadanie
√... + √...= 1 to dziedzina x>1
czyli masz
√x+1 > √2 > 1 czyli masz sprzecznosc na samym poczatku
17 paź 18:05
mlp99: Nie jarze skąd ci ten √2 wyszedl, przeciez jest √x+1+√x−1 czyli √1,25+1+√1,25−1 a
przeciez 1,25 nalezy do dziedziny
17 paź 18:09
sushi_ gg6397228:
podstawilem sobie x=1 pierwszy punkt z dziedziny
poza tym oszukaliscie
| | 1 | |
2*√x2−1= 1−2x tutaj aby prawa strona byla dodatnia x musi byc mniejszy od |
| |
| | 2 | |
17 paź 18:19
Bogdan:
17 paź 18:28
mlp99: Ok chyba juz rozumiem
17 paź 18:38