dowod
rasta: Dowiedź, że istnieje dokładnie sześć par liczb całkowitych (x,y) spełniających równanie:
xy = x + 4y.
17 paź 17:00
rasta: pomoże ktoś
17 paź 17:15
Bogdan:
Wykonujemy przekształcenia:
| | x | | 4 | |
xy − 4y = x ⇒ y(x − 4) = x ⇒ y = |
| ⇒ y = |
| + 1 |
| | x − 4 | | x − 4 | |
Przez jakie liczby całkowite dzieli się liczba 4 ?
17 paź 17:24
rasta: a możesz jakoś mi to wyjaśnić bardziej łopatologicznie?
17 paź 17:31
Bogdan:
To już jest łopatologicznie. Odpowiedz na pytanie: przez jakie liczby całkowite dzieli się
iczba 4 ?
17 paź 17:54
rasta: i biorę wówczas, że np x−4 = 1, x−4 = 2 itp ?
17 paź 18:00
Bogdan:
Tak, wypisz wszystkie przypadki.
17 paź 18:02