Wykaż, że liczba a jest liczbą wymierną.
Paola: √3+2√2+
√6−4√2=a
doszłam do pewnego momentu, ale nie wiem czy poprawnie zrobiłam.. Proszę więc o pomoc
17 paź 16:47
Paola: Pomoże ktoś

?
17 paź 16:52
bibi: 3 + 2√2 = (1 + √2)2; 1 + √2 > 0
6 − 4√2 = (2 − √2)2; 2 − √2 > 0
a = 1 + √2 + 2 − √2 = 3
17 paź 17:01
Paola: yyy nie czaje tego
17 paź 17:04
Paola: To co napisałeś @bibi, jest wzięte z wzorów skróconego mnożenia. Ale jak mam się domyślić na
szybko z jakiego wzoru powstało 3 + 2√2 = (1 + √2)2
17 paź 17:09
Grześ: Spójrz na wyraz 3+2
√2
jest pewne żę:
a+b=3
2ab=2
√2
Teraz albo rozwiązujemy równanie, ale metodą prób i błędów znajdujemy.
Proste
17 paź 17:11
Grześ: a
2+b
2 miało być, sorki
17 paź 17:11
Paola: hmm ale skąd to : 3 + 2√2 = (1 + √2)
2 
Z tego: (1 + √2)
2 wyjdzie to 3 + 2√2 . No i właśnie nie wiem, czy mam się tego domyślić?
17 paź 17:21
Grześ: masz tak ab=
√2
albo rozwiązujesz ten układ równań, albo metodą prób i błędów
dla przykłądu:
zakładam, że a=1 a b=
√2
a
2=1
b
2=2
a
2+b
2=1+2=3
Akurat trafiłem na tą właściwą parę(przypadkiem co nie

)
I tak można to zrobić i tak
17 paź 17:24