funkcja kwadratowa i parametr
aKKa: Zadanie 5.12 z kiełbasy cz. 1
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x2−4|, a następnie określ liczbę rozwiązań równania |x2−4|=m w
zależności od parametru m.
naszkicować naszkicowałem, ale zupełnie nie mam pojęcia jak zabrać się za tą drugą część
zadania z parametrem.
17 paź 16:31
sushi_ gg6397228:

np masz taki wykres
pomysl ze "m" to masz prosta y=m
dla m<1 prosta y=m nie ma zadnego puktu wspolnego z wtkresem
dla m=1 masz 1 punkt wspolny
1<m<2 i m>3 masz 2 punkty wspolne
dla m=2 i m= 3 masz trzy punkty wspolne
<2m<3 masz 3 punkty wspolne
zatem liczba rozwiazan
| | ⎧ | 0 dla m<1 | |
| | ⎜ | 1 dlam=1 | |
| f(m)= | ⎨ | 2 dla m∊(1,2)∪(3; ∞ ) |
|
| | ⎜ | 3 dla m∊{2,3} | |
| | ⎩ | 4 dla m∊(2,3) | |
17 paź 16:43
aKKa: chyba rozumiem, dzięki bardzo, zobaczę czy da radę.
17 paź 16:48
aKKa: dało radę, chwała ci sushi
17 paź 16:53
sushi_ gg6397228:
u Ciebie bedzie symetrycznie i wierzcholek bedzie w 2

u mnie jest w 3
17 paź 16:54