POMOCY!!!!
Jogi: funkcja f każdemu parametrowi m przyporządkowuje liczbe rozwiązań równania (m−2) x2+3x+5=0 w
zależności od parametru m.
a) podaj wzór funkcji
b) narysuj wykres funkcji
ok wszystko wyliczyłem dla jakich m są dwa rozwiązania dla jakich jedno i dla jakich nie ma,
ALE JAK PODAĆ WZÓR TEJ FUNKCJI I NARYSOWAĆ JEJ WYKRES
17 paź 16:10
Grześ: Zapewne wykresem nie będzie linia prosta, tylko powierzchnia w układzie współrzędnym.
Wg mnie powinneś zrobić tak, masz podany przedział, z którego są dwa rozwiązania, bierzesz
największy i najmniejszy element ze zbioru i rysujesz je w układzie.
Potem zaznaczasz powierzchnię między nimi i to jest wykres np. dla dwóch rozwiązań
17 paź 16:15
Grześ: Sorry miało być krzywa, a nie linia prosta(każdy wie że f. kwadratowa to parabola
17 paź 16:15
Anna: Po prostu napisać: f(x) = 2 dla m ∊ .....
= 1 dla m ∊ ...
= 0 dla m ∊... i wykonać wykres takiej funkcji.
17 paź 16:16
Anna: poprawka: f(m)
17 paź 16:18
Grześ: Z twojego zapisu wynika Anna, że wartośc dla dowolnego argumentu x wynosi 2 dla m równego....
A tu nie o to chodzi, tylko o liczbę rozwiązań I TO JEST DUŻA RÓŻNICA
17 paź 16:18
Grześ: Liczba rozwiązań a wartość to jest różnica...
17 paź 16:18
Anna: No właśnie ta funkcja f(m) przyporządkowuje wyliczonym parametrom m liczbę rozwiązań: 0, 1,
2.
17 paź 16:23
Grześ: Ale zapis też będzie zły. Sama zobacz f(m)=2 dla m∊(.....)
Czyli z zapisu wynika, że jest to funkcja określona:
dla każdego m z dziedziny wartośc wynosi 2.
Nie chodzi mi już o sposób rozwiązania, ale wg mnie powinno być tak:
Δ>0(2 rozwiązania) dla m∊.....
Δ=0(jedno...) dla m∊....
Δ<0(brak...) dla m∊....
17 paź 16:27
Grześ: I jak wspomniałem, nie będzie to funkcja liniowa, czy kwadratowa itp.
Będzie to funkcja która będzie ograniczona dwoma krzywymi, będzie to jakaś powierzchnia.
Rozumiesz
17 paź 16:28
Anna: ok,Grześ, to jest prawda, tylko należało utworzyć funkcję , która każdemu parametrowi m
przyporządkowuje liczbę rozwiązań. I ta funkcja wyglądać musi tak, jak napisałam wyżej.
17 paź 16:31
Grześ: Hmm, tylko liczbę rozwiązań

No to banał funkcja, myślałem, że chodzi tu o zbiór rozwiązań dla
danego parametru...

No to dobrze będzie
17 paź 16:33
Anna: Nie, będą to półproste lub odcinki umieszczone na wysokości : 0, 1 i 2.
17 paź 16:33