Liczby zespolone
Eniu: Wie ktoś jak to rozpisać?
(1−2i)3+(2+3i)=
17 paź 16:06
Bogdan:
Zastosuj wzór skróconego mnożenia, uwzględnij: i2 = −1, i3 = −i
17 paź 16:09
Eniu: ok, dzięki spróbuje
17 paź 16:11
Eniu: czyli jak mam np 8i3 to ile to się równa?
17 paź 16:17
Bogdan:
8i3 = −8i
17 paź 16:25
Eniu: Dobra, możesz sprawdzić?
(1−2i)3+(2+3i)=(1−6i+12i2−8i3)+(2+3i)=(1−6i−12+8i)(2+3i)=(−11+2i)(2+3i)=−9+5i
17 paź 16:35
Bogdan:
Sprawdziłem. Przelicz jeszcze raz, bo Twój wynik nie jest dobry.
17 paź 16:40
Bogdan:
Brakuje znaku + między nawiasami, ostateczny wynik jest dobry, czyli 5i − 9.
17 paź 16:43
Eniu: a no tak, zapomniałem o tym, dzięki za pomoc, ale to jest początek zadania dopiero, za chwile
napisze już całe
17 paź 16:48
Eniu: | (1−2i)3+(2+3i) | | 5i−9 | | 5i−9 | |
| = |
| = |
| = |
| (2−3i)(3+2i) | | 6+4i−9i−6i2 | | 12+5i | |
| | (−9+5i)(12−5i) | | −108+45i+60i−25i2 | |
|
| = |
| = |
| | (12+5i)(12−5i) | | 144−25i2 | |
| | −108+105i+25 | | −83+105i | |
|
| = |
| |
| | 144+25 | | 169 | |
17 paź 17:01
Eniu: nie wiem czy dobrze
17 paź 17:01
Eniu: ehh już widze błąd
17 paź 17:06