Nierówność logarytmiczna
Robert:
P1 log(x2−1)log(x+1) > 2
P2 √log3x − 2 ≥ −log3√3x
P3 log3−x(x2 + 3x) > 0
Dziękuję bardzo za pomoc
17 paź 15:51
Robert: Refresh
18 paź 16:23
Robert: Proszę o pomoc
19 paź 15:18
think: | log(x2 − 1) | | log(x+1) + log(x − 1) | | log(x−1) | |
| = |
| = 1 + |
| < |
| log(x+1) | | log(x + 1) | | log(x+1) | |
2
1
o log(x + 1) > 0 <=> x + 1 > 1 <=> x > 0
wtedy
log(x − 1) > log(x+1)
x − 1 > x + 1
−1 > 1 sprzeczność, więc brak rozwiazań
2
o log(x + 1) < 0 <=> x + 1 < 1 <=> x < 0, ale trzeba pamiętać, że liczba logarytmowana musi
być dodatnia czyli x + 1 > 0 <=> x > −1 także x jest z przedziału (−1,0)
x − 1 < x + 1
−1 < 1 a to zawsze prawda, czyli roziązaniem są x z przedziału (−1,0)
19 paź 15:47
think: √log3x − 2 >= −log
3√3x
√log3x − 2 >= −log
3(3x)
1/2
| | 1 | |
√log3x − 2 >= − |
| log33x
|
| | 2 | |
| | 1 | |
√log3x − 2 >= − |
| (log33 + log3x)
|
| | 2 | |
| | 1 | |
√log3x − 2 >= − |
| (1 + log3x)
|
| | 2 | |
podstaw t =
√log3x
wyznacz dziedzinę i została do policzenia nierówność kwadratowa...
19 paź 15:53
think: ad3
Oczywiście dziedzina... podstawa logarytmu jest dodatnia i różna od 1, a liczba logarytmowana
jest dodatnia.
log3−x(x2 + 3x) > 0
log3−x(x2 + 3x) > log3−x1
1o jeśli 0 < 3 − x < 1
to musisz rozwiązać taką nierówność kwadratową
x2 + 3x < 1
2o jeśli 3 − x > 1
to: x2 + 3x > 1
19 paź 15:58
Robert: Dziękuje bardzo, think
20 paź 17:05