równanie trygonometryczne
Tomek: Witam mam takie równanie do rozwiązania tg
2x=sinx*1/cosx.Wie ktoś może jak to rozwiązać byłbym
wdzięczny
17 paź 15:47
Grześ: tam masz sin x przez cos x

Bo nie jestem pewny...
Jak podasz dokładnie równanie, to się za nie wezmę.
17 paź 16:03
Tomek: tak dokładnie to jest sinx/cosx czyli całe równanie :tg2x=sinx/cosx
17 paź 16:06
Grześ: No to słuchaj, określamy dziedzinę:
| | sinxx | |
tg2x= |
| D: cosx≠0 |
| | cosx | |
tg
2x=tgx
tg
2x−tgx=0
tgx(tgx−1)=0
tgx=0 lub tgx−1=0
Spróbuj dalej sam
17 paź 16:11
Tomek: ok dzięki !
17 paź 16:12
Grześ: Tylko uwzględnij dziedzinę przy rozwiązaniu...
17 paź 16:16
Tomek: wyszło mi
17 paź 16:22
Grześ: Tylko jak zauważyłeś, przy równaniu tg
2x=tgx nie można tego skrócić.
Pamiętaj o tym zawsze. Tak dla formalności jest to równanie niezupełne kwadratowe

Z tą
różnicą, że związane z trygonometrią.
17 paź 16:24