Obliczanie pola powierzchni
Zuza: Zadanie 8
Stopiono 1000 mosiężnych kulek o promieniu 1 cm każda i z tego stopu wykonano stożek o
wysokości 10 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
17 paź 15:29
ce es: | | 4 | | 4000 | |
Vstożka = |
| πr3 * 1000 = |
| π |
| | 3 | | 3 | |
10s = 4000π
s=400π
s=πr
2
400=r
2
r=20
r
2+h
2=l
2
400+100=l
2
l=
√500=10
√5
Ppstożka = s +pb = 400π + πrl = 400π + 200
√5π = 200π(2+
√5)
17 paź 16:02
Zuza: Bardzo dziękuje za pomoc w tym zadaniu jest cieżkie i pomału go rozumiem. Niestety musze
wszystko sobie rozkładac zebym wiedziala co z czego jest. Dziekuje.
17 paź 16:12