Pole powierzchni
Zuza: Zadanie 7
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, w którym przekątna o długości 12,4
cm tworzy z bokiem równym wysokości walca kąt 33 stopni. Oblicz objętość walca( z dokładnością
do pełnych cm
3.
Prosze pomóżcie

17 paź 15:28
bartek: 169 cm3
17 paź 15:34
Zuza: No może i tyle wychodzi ale muszę mieć obliczenia jak to wszystko wychodzi.
17 paź 15:40
Ania: sin 33= 2r :12,4
2r=6,7 cm
r=3,35 cm
cos33=h :12,4
h=8,07
V= 3,14*11,22*8,07
moze przyblizenia nie sa zbyt dokładne ale to juz sobie dopracujesz
17 paź 15:42
Zuza: Nic z tego nie czaje czy może mi to ktos wytłumaczyć?
17 paź 16:15
Zuza:
17 paź 16:15