Pole powierzchni
Zuza: Zadanie 6
Dwie krawędzie prostopadłościanu maja długość a= 3 i b= 20. Pole powierzchni całkowitej jest
równe 350. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
17 paź 15:24
jabłko: P=2*3*20+2*20*h+2*3*h z tego wyliczasz h
V=3*20*h
17 paź 15:34
Zuza: 
17 paź 16:15
jabłko: jaki jest wzór na P prostopadłościanu?
17 paź 16:25
Zuza: Pc = 2ac + 2bc + 2ab
17 paź 16:27
jabłko: no właśnie,,, a, b i Pc masz podane więc podstaw do tego wzoru
17 paź 16:28
Zuza: no to czekaj zaraz napisze co mi wyszło ok
17 paź 16:30
Zuza: Pc = 6c+40c+60
Pc= 46c+60
17 paź 16:32
Zuza: no i co to mi wyszło?
17 paź 16:32
Zuza: helo

jestes
17 paź 16:34
jabłko: po 1. ile to jest 2*3*20?
po2. Pod Pc też podstaw wartość którą masz podaną w treści zadania!
17 paź 16:36
Zuza: aaaaaaaaaaaaaaa................. pomyłka każdemu zdarza się
17 paź 16:37
Zuza: c= 5
tak mi wyszło
17 paź 16:38
jabłko: no jasne

już wiesz jak to dokończyć ?
17 paź 16:39
Zuza: no teraz chyba wzór na objetosc i podstawic, tak?
17 paź 16:40
Zuza: V= abc
17 paź 16:41
jabłko: BRAWO!
17 paź 16:41
Zuza: V= 300 Tyle mi wyszlo
17 paź 16:42