matematykaszkolna.pl
funkcja różnowartościowa decker: Uzasadnić, że podane funkcje są różnowartościowe na wskazanych zbiorach: a) f(x) = 2x − 3, R; e) f(x) = √x − 3, [0,);
17 paź 15:21
decker: mógłby ktos zrobić choć jeden przykład ?
17 paź 15:41
alvin: mozna to jakoś rozpisać, czy wystarczy wyjaśnienie w stylu: 1. Funkcja jest liniowa, wiec różnowartosciowa. 2. Funkcja jest parzysta na przedziale R , jednak bierzemy tylko jej jedną część i przezuwamy o wektor.
17 paź 16:01
Grześ: Żeby był pełny dowód musi być tak: Założenie, teza i Dowód Najpierw w założeniu piszemy: f(x1)=... f(x2)=... x1,x2∊D oraz x1≠x2 Teza: f(x1)≠f(x2) Dowód: W dowodzie, aby udowodnić różnowartościowość, musimy zbadać róznicę: .... Spróbuj sam coś zrobićemotka Jak coś to Cię poprawię
17 paź 16:08
Jack: te przykłady najprośiej prosto dowodzić, czyli z równości wartosci dojśc do równości argumentów. Ale sposób Grzesia jest oczywiscie ok.
17 paź 19:37
Grześ: Ja na macie rozszerzonej i nawet najprostsze przykłady w ten sposób w liceum rozwiązywałem. Są one po prostu dokładne emotka
17 paź 19:43
Jack: Ok, niepotrzebnie dodałem swój wpis, bo faktycznie obiema "metodami" robi się dokładnie tak samo. emotka
17 paź 21:32