funkcja różnowartościowa
decker: Uzasadnić, że podane funkcje są różnowartościowe na wskazanych zbiorach:
a) f(x) = 2x − 3, R;
e) f(x) = √x − 3, [0,∞);
17 paź 15:21
decker: mógłby ktos zrobić choć jeden przykład ?
17 paź 15:41
alvin: mozna to jakoś rozpisać, czy wystarczy wyjaśnienie w stylu:
1. Funkcja jest liniowa, wiec różnowartosciowa.
2. Funkcja jest parzysta na przedziale R , jednak bierzemy tylko jej jedną część i przezuwamy o
wektor.
17 paź 16:01
Grześ: Żeby był pełny dowód musi być tak:
Założenie, teza i Dowód
Najpierw w założeniu piszemy:
f(x
1)=...
f(x
2)=...
x
1,x
2∊D oraz x
1≠x
2
Teza:
f(x
1)≠f(x
2)
Dowód:
W dowodzie, aby udowodnić różnowartościowość, musimy zbadać róznicę:
....
Spróbuj sam coś zrobić

Jak coś to Cię poprawię
17 paź 16:08
Jack:
te przykłady najprośiej prosto dowodzić, czyli z równości wartosci dojśc do równości
argumentów. Ale sposób Grzesia jest oczywiscie ok.
17 paź 19:37
Grześ: Ja na macie rozszerzonej i nawet najprostsze przykłady w ten sposób w liceum rozwiązywałem.
Są one po prostu dokładne
17 paź 19:43
Jack:
Ok, niepotrzebnie dodałem swój wpis, bo faktycznie obiema "metodami" robi się dokładnie tak
samo.
17 paź 21:32