xxx: W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 5 większa od cyfry jedności. Jeżeli w
liczbie tej przestawimy cyfry, to otrzymana nowa liczba będzie stanowiła 3/8 liczby
początkowej. Znajdź liczbę początkową
4 sty 16:23
anmario:
Każdą liczbę dwucyfrową, L która ma cyfry pierwszą x a drugą y można przedstawić w
postaci:
L=10x+y, np liczba 72, cyfra dziesiątek to 7, cyfra jedności to 2 więc
72=10*7+2
jeżeli chcemy przestawić cyfry to cyfra jedności staje się cyfrą dziesiątek i odwrotnie,
dla tych 72 po przestawieniu cyfr 2 będzie liczbą dziesiątek a 7 jedności:
2*10+7=27
Reszta to kwestia ułożenia i rozwiązania prostego ukłądu dwóch równań, pozdrawiam
4 sty 16:33
xxx: czyli jakie mają być te równania w tym układzie równań?
4 sty 16:42
anmario:
Niech będzie x cyfra dziesiątek tej liczby, y cyfra jedności
Zaproponuj coś
4 sty 16:46
xxx:
x+(5+y)+y=10x+y
10y+x=3/810x+y
4 sty 17:06
anmario: 10y+x=3/810x+y to bardzo dobrze, ale nawiasy:
10y+x=3/8(10x+y) (3/8 całej liczby początkowej to wartość liczby po przestawieniu
cyfr)
w pierwszym równaniu źle, skoro x to jedna cyfra a y druga to musi być po prostu:
x=y+5 (cyfra dziesiątek o pięć większa od cyfry dziesiątek)
Reszta to kwestia rozwiązania układu:
10y+x=3/8(10x+y)
x=y+5
a to już z górki
4 sty 17:24
xxx: dziekuje bardzo
4 sty 19:22