wykresy funkcji
alvin: Korzystajac z wykresu funkcji y = √x naszkicuj wykresy funkcji:
a) y = √x − 2
b) y = 1 − √x + 1
17 paź 15:20
alvin: móglby ktoś ?
17 paź 15:42
Godzio:
Umiesz narysować wykres f(x) = √x ?
17 paź 15:43
alvin: tak
17 paź 15:50
alvin: czyli beda tylko 2 asymptoty

a) 2 w prawo
b)1 w góre i 1 w lewo od −√x
17 paź 15:51
Godzio:

b) y = 1 −
√x + 1 = −
√x + 1 + 1
rysujesz wykres y =
√x, następnie odbijasz go względem OY i otrzymujesz :
y = − √x
i przesuwasz o wektor v[−1,1] (jedna jednostka w lewo i 1 do góry) i w ten sposób otrzymujesz
końcowy wykres:
y = − √x + 1 + 1
w a) musisz podstawowy wykres y =
√x przesunąć o wektor v[2,0] (2 jednostki w prawo)
17 paź 15:51
alvin: dzieki za pmoc, zajrzałbyś jeszce do zadania od deckera z fuckcja różnowartosciową ?
17 paź 15:53