Cześć. czy pomoże mi ktoś? Prawdopodobieństwa
Zuza: Zadanie 1
Z talii 52 kart Robert wyjmuje jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wyciągnął:
a) asa,
b) figurę,
c) kartę pik,
d) kartę koloru czerwonego,
e) kartę młodszą od dziesiątki,
f) kartę różną od damy i króla.
17 paź 15:14
Zuza:
17 paź 16:19
Grześ: Posłuchaj, w każdym przykładzie określ ile istnieje asów, figur itp.
Otrzymany wynik wystarczy podzielić przez ilość kart w talii i już masz wynik
Czyli dla przykładu:
Ilość asów w talii=4
| | 4 | | 1 | |
Prawdopodobieństwo= |
| = |
| |
| | 52 | | 13 | |
Na tej zasadzie każdy podpunkt...
17 paź 16:22
Zuza: aaaaaaaaaa no to czaje juz tak robie, dziękuje
17 paź 16:28