matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy !!!
Ania:
wyznacz funkcję odwrotna do x jesli taka istnieje :
2x
f(x)=
x nalezy R
1+|x|
17 paź 15:00
Kamil:
Droga Aniu
Trzeba rozważyć 2 przypadki gdyby x był ujemny i x był dodatni, a więc... dla x <0 dla x≥0
2x
2x
f(x)=
i f(x)=
1−x
1+x
A później wystarczy rozpisać całą funkcję...
17 paź 15:09
Ania:
tyle wiem , ale jak wyznaczyc funkcję odwrotną ?
17 paź 15:18