wykres
ilak:
mam narysowac wykres tej funkcji. próbowałem usunac 4+3x z mianownika.ale jakos mi nic nie
wyszło. co poradzicie
17 paź 14:28
ilak: eh
17 paź 15:08
Kamil: Czekaj

może mi coś się uda zrobić
17 paź 15:09
jabłko: wstaw w licznik (4+3x) i teraz musisz tak pomnożyć albo tak dodać albo tak odjąc żeby wyszło
3−2x
17 paź 15:10
Kamil: Może źle przepisałeś zadanie i ma być...
17 paź 15:13
jabłko: czyli chyba w liczniku (4+3x)−1−5x

nie wiem czy mozna to tak zapisać ale jeśli tak to można
to skrócić z mianownikiem
17 paź 15:13
fak: Kamil: przecie tak napisałem na górze w zadaniu?
Jabłko: próbowałem robic tak jak mówiłes ale jakos nie wychodziło ..
17 paź 15:15
ilak: to jak panowie,jak to zrobic ?
17 paź 15:17
Kamil: Hmm... a to zadanie masz z książki? Bo jeżeli miałoby być...
| | 3−2x | |
f(x) = |
| to zadanie jest banalne |
| | 4x+3 | |
17 paź 15:19
Bogdan:
Trzeba wykonać dzielenie
−−−−−−−−−−−−
(−2x + 3) : (3x + 4)
+ −−−−−−−−
| | | | 2 | | | | 2 | |
f(x) = |
| − |
| ⇒ f(x) = |
| − |
| |
| | 3x + 4 | | 3 | | | | 3 | |
17 paź 15:20