..... ??
olo: Oblicz pole rombu o boku 17cm , w którym długosci przekatnych różnia sie o 14 cm.
17 paź 14:16
Arthur Wellington:
1. Przekątne w rombie przecinają się pod KĄTEM PROSTYM
2. Punkt przecięcia dzieli przekątne na dwie RÓWNE części
| | d1 * d2 | |
3. Pole rombu = |
| , gdzie d1, d2 − długość przekątnych |
| | 2 | |
Skorzystaj z tych informacji i działaj!
17 paź 14:22
jabłko:

z twierdzenia pitagorasa :
17
2=(x/2)
2+[(x+14)/2]
2 −−> x=−30− nie należy lub x=16
P=[16*(16+14)]/2=240j
2
17 paź 14:38
olo: To wiem, ale gdzieś zrobilam błąd liczbowy i wynik mi nie wychodzi .....
17 paź 14:39
olo: czy mógłby mi ktoś rozpisać dlaczego x wynosi 16 ?
17 paź 14:51
jabłko: z Δ liczysz x1=−30 i x2=16
17 paź 15:00