nalepek: 4 zadanka z wielomianów:
1. Reszta z dzielenia W(x) przez (x-1) wynosi 2, a z dzielenia przez (x-3) jest równa 5.
Podaj wielomian R(x), ktory jest resztą dzielenia W(x) przez (x-1)(x-3)
2. Liczba -3 jest miejscem zerowym W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
P(x)=x2-x-12 jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia W(x) przez (x-4) otrzymujemy resztę
14
3. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian P(x)=x2+2x-8 jest równa R(x)=-5x+2.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4)
4. Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu
W(x)=(x3-x+1)2000+(x2+x-1)2001
4 sty 15:55
nalepek: pomoze ktos coś ?
4 sty 19:52
Basia:
masz to już w drugim poście; szukaj
4 sty 21:58