matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdź 38 wyraz ciągu i oblicz sumę 45 wyrazówwiedząc że
dai:
a1=6
√
2
i r=0.25
17 paź 13:35
voltage:
a
n
=a
1
+(n−1)r z tego wyliczysz 38 wyraz
a
1
+a
n
Z powyższego wzoru wylicz też wyraz 45 i podstaw do wzoru na sumę: S
n
=
* n
2
17 paź 13:56