Magda: Byłabym wdzięczna za pomoc w zadanku:
Wykaż,że jest to liczba całkowita.
√3−2√2−√2
17 paź 13:04
Jack:
spróbuj zwinąc wyrażenie pod pierwiastkiem do postaci (a+b)2
17 paź 13:08
bibi: 3 − 2√2 < 0
3 − 2√2 = (1 − √2)2
√3 − 2√2 − √2 = √(1 − √2)2 − √2 = −(1 − √2) − √2 = −1 + √2 − √2 = −1
17 paź 13:10
Magda: dla mnie to jest trudne, pomóż mi, proszę
17 paź 13:11
Jack:
Wszystko poza "3 − 2√2 < 0" jest ok. Gdyby faktycznie ta nierównośc zachodziła, zadanie było
by nie do zrobienia w liczbach R. Być może bibi miał/a na myśli, że 1−√2<0 bo to
odgrywa rolę w dalszej częsci...
17 paź 21:17