matematykaszkolna.pl
Asica: Hej emotikonka ostatnio dostałamtakie fajne zadanko : Stopa i jard to jednostki długości używane w Wielkiej Brytanii. 1 jard ~ 0,914m 1 stopa ~ 0,3m napisz wzór pozwalający zamienić : a) metry na jardy b) jardy na metry c) metry na stopy d) stopy na metry Do tej pory doszłam do tgo że jest to związane z funkcją liniową i wielkości będą rosły wprostproporcionalnie emotikonka i teraz potrzebuje kogoś kto mi powie czy dobrze myślę emotikonka
4 sty 15:53
anmario: Dobrze myślisz. Jeżeli nie masz biegłości w dość łatwej sztuce znajdowania funkcji liniowej to wykonaj tabelkę dla każdego przypadku, np dla zamiany z metrów na jardy: x[metry] | 1 | 2 | itd | ---------------------------------------------------- y[jardy] | 1/0,914 | 2/0,914 | itd| A następnie przypomnij sobie jak znajdujemy wzór funkcji liniowej, kiedy dane są jej dwa punkty, mam nadzieję, że już dasz radę, ppatki emotikonka
4 sty 16:18
Asica: No ja też mam taką nadzieję emotikonka wielkie thx emotikonka
4 sty 16:24
Asica: Ogólny wzór funkcji liniowej to y=ax+b a pomiędzy dwoma punktami. Hmmmm... skleroza emotikonka
4 sty 16:33
anmario: gdy na przykład masz tak: x | 1 | 2 | ---------------------------------------------------- y | 4 | 6 | czyli jeżeli wiesz, że dla x=1 y=4 a dla x=2 y=6 i wiesz, że zależność pomiędzy x a y jest liniowa, czyli y=ax+b to musi być: 4=a*1+b bo dla x=1 y=4 6=a*2+b bo dla x=2 y=6 masz układ równań z dwiema niewiadomymi a i b, których właśnie Ci potrzeba by znaleźć wzór funkcji opisanej tabelką. Rozwiązujesz go, podstawiasz otrzymane a i b za a i b we wzorze ogólnym y=ax+b i finał emotikonka
4 sty 16:44
Asica: Ok zaraz zobacze co to mi z tego wyjdzie emotikonka
4 sty 16:55