Asica: Hej

ostatnio dostałamtakie fajne zadanko : Stopa i jard to jednostki długości używane
w Wielkiej Brytanii.
1 jard ~ 0,914m
1 stopa ~ 0,3m
napisz wzór pozwalający zamienić :
a) metry na jardy
b) jardy na metry
c) metry na stopy
d) stopy na metry
Do tej pory doszłam do tgo że jest to związane z funkcją liniową i wielkości będą rosły
wprostproporcionalnie

i teraz potrzebuje kogoś kto mi powie czy dobrze myślę
4 sty 15:53
anmario:
Dobrze myślisz. Jeżeli nie masz biegłości w dość łatwej sztuce znajdowania funkcji
liniowej to wykonaj tabelkę dla każdego przypadku, np dla zamiany z metrów na jardy:
x[metry] | 1 | 2 | itd |
----------------------------------------------------
y[jardy] | 1/0,914 | 2/0,914 | itd|
A następnie przypomnij sobie jak znajdujemy wzór funkcji liniowej, kiedy dane są jej dwa
punkty, mam nadzieję, że już dasz radę, ppatki
4 sty 16:18
Asica: No ja też mam taką nadzieję

wielkie thx
4 sty 16:24
Asica: Ogólny wzór funkcji liniowej to y=ax+b a pomiędzy dwoma punktami. Hmmmm... skleroza
4 sty 16:33
anmario: gdy na przykład masz tak:
x | 1 | 2 |
----------------------------------------------------
y | 4 | 6 |
czyli jeżeli wiesz, że dla x=1 y=4 a dla x=2 y=6 i wiesz, że zależność pomiędzy x a y
jest liniowa, czyli y=ax+b to musi być:
4=a*1+b bo dla x=1 y=4
6=a*2+b bo dla x=2 y=6
masz układ równań z dwiema niewiadomymi a i b, których właśnie Ci potrzeba by znaleźć
wzór funkcji opisanej tabelką. Rozwiązujesz go, podstawiasz otrzymane a i b za a i b we
wzorze ogólnym y=ax+b i finał
4 sty 16:44
Asica: Ok zaraz zobacze co to mi z tego wyjdzie
4 sty 16:55