Wykreślić funkcje, narysować wykres i omówić własności
Ania:(: wykreśl następujące funkcje:
a) y=|2x−1|
b) y=3|x|+2
c) y=|3−|x+1||
d) y=1x</sub>
w przykładzie d) w mianowniku ma być x2
e) y=−1x−2
f) y= |sinx|
g) y= cos(x−π)
h) y=cos2x
proszę o wytłumaczenie mi poszczególnych przykładów
17 paź 12:43
jabłko: a) szkicujesz funkcje y=2x−1 podstawiając w miejsce x jakie kolwiek argumenty np x=−2, x=0 i
x=2
następnie chcemy uzyskać z tego wartość bezwzględną dlatego część prostej z pod osi ox
przenosimy symetrycznie nad oś ox .
17 paź 14:14