matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliz a
ilak:
x−a
x+a
=
x+1
x−2
d: x∊ R\ {−1,2} przeniosełem wyrazenia na jedna strone i otrzymałem: −3x−2ax+a=0 x(3+2a) − a=0 co dalej z tym zrobic
?
17 paź 12:28
sushi_ gg6397228:
−3x−2ax+a=0 a−2ax=3x a(1−2x)= 3x
3x
a=
1−2x
17 paź 12:31